SOTEmetelisoppa.

SOTE- ja maakuntahallinnonuudistukseen olen päässyt perehtymään reilun vuoden verran. Yrittäjäjärjestön luottamushenkilönä muutoksia on käsitelty jo valmisteluvaiheessa. Kokonaisuudistus on kuitenkin niin massiivinen, että kokonaisuuden hahmottaminen ilman kontekstia johon tietoa kiinnittää, on melkoisen haastavaa. Ei ole ihme, että me tavantallaajat olemme tietomyrskyssä hieman ulapalla. Julkisessa keskustelussa vellovat melkoiset vastavoimat ja mielipiteiden ja asiantuntijalausuntojen kirjoa löytyy laidasta laitaan.

Päällimmäisinä tunteina itsellä on luottamus ja toiveikkuus. Muutoksia on tehtävä, sillä nykyinen epätasapaino talouden ja huoltosuhteen välillä on johtamassa hyvinvointivaltion rappeutumiseen kiihtyvällä tahdilla. Olen itse siinä ikäryhmässä, että en usko edes saavani julkista eläkettä, vaan näen, että edessämme on vielä rajummat rakenteelliset uudistukset kuin mitä nykyinen maakuntahallinnonuudistus tuo tullessaan. Julkinen talous tullee jakamaan niukkuutta vielä pitkään. Luotan hallituksen tavoitteisiin ja hyvään pyrkimykseen kohti laadukkaampia palveluita. Julkinen sektori ei ole sisäsyntyisesti pystynyt tarvittaviin rakenteellisiin uudistuksiin ja prosessien kehittämisiin, jonka johdosta hallitus on nyt viimein pistänyt liikettä myös kuntatalouden niveliin.

Maakuntahallinnon muutos tulee tapahtumaan ja sillä asenteella valtuuston on työhön ryhdyttävä. Suurin osa muutoksista on poissa kunnan käsistä, ja vasta seuraavissa vaaleissa päätetään, kuka ja miten käytäntö laitetaan rullaamaan. Näissä kuntavaaleissa ei ole kyse SOTEsta, vaikka se ymmärrettävästi kuntalaisia laajalla rintamalla huolestuttaa. Uusi valtuusto tulee toimimaan ylimenokauden sillanrakentajana, vaikkakin siinäkin vaikuttamisen mahdollisuudet ovat rajattuja.

Uudistuksen myötä valtuustotyön painopiste muuttuu huomattavasti. Toiminnan keskiöön nousevat elinvoimapolitiikka, sivistys sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Näiden alojen tuntijoita ja osaamispotentiaalia kaivataan tulevassa valtuustossa.

Anna äänesi yrittäjälle, elinvoiman rakentajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *