Arvopohdintoja. Avoimuus.

Arvostan avoimuutta. Tämä on minulle arvo.  Mutta mitä arvot oikeastaan ovat?
Arvot ovat toimintaa. Jokainen meistä toimii arvonjensa pohjalta. Meillä voi olla jotain arvoideaaleja itsestämme tai muista – mutta loppu viimein toimintamme kuvastaa arvojamme. Teemme non-stoppina toimintojemme priorisointia arvopohjaisesti.

Keuruulla päätöksenteossa on ollut harmillisia kupruja ja epäluottamusta ruokkivia keskustelunavauksia. Peräänkuulutetaan avoimuutta – mutta minulle kuntalaisena ei ole oikein välittynyt, että millaista avoimuutta halutaan. Laillisuusnäkökulmasta meillä on julkisuuslaki, joka määrittelee asiakirjojen julkisuuden ja näiden asioiden käsittelyn. Kunnallisessa päätöksenteossa erilaisten intressiryhmien kuuleminen valmisteluvaiheessa on asia, jota meidän tulisi päätöksenteossa edistää. Tämän uskon edistävän avoimuuden ilmapiiriä.

Kun puhun avoimuudesta arvona, viittaan tässä yhteisten asioiden hoitamiseen. Avoimuus edellyttää aina luottamusta. Luottamus taas pohjaa luottamuksellisuuteen. Luottamuksellisuus edellyttää, että asioista voidaan neuvotella, kysyä ja kyseenalaistaa, käydä läpi erilaisia näkökulmia ennen päätöksentekoa. Luottamuksellisuutta on, että keskustelut ja keskeneräiset asiat jäävät luottamuksen piiriin, vaikka sitten suljettujen ovien taakse. Politiikka on sarja kompromissejä. Kompromissit eri poliittisten ryhmien sisällä vaativat aina omista näkökulmista ja asetelmista luopumista. Tämä taas edellyttää kasvojen säilyttämistä eri intressejä yhteensovitellessa. Yhteensovittelu vaatii neuvotteluja ja kasvojen säilyttäminen joskus suljettuja ovia.

Jos haluaa avoimuutta, sitä pitää myös omalla käytöksellään tukea. Avoimuus on avoimia kysymyksiä, ilman värittyneitä omia ennakkokäsityksiä. Avoimuus edellyttää myös, ettei avointa vastausta käännetä sanojaansa vastaan. Ihminen tuppaa lopettamaan keskustelun, mikäli avoimuus kääntyy puhujaansa vastaan. Avoimuutta syntyy, kun on luottamusta. Ja luottamusta syntyy, kun otan itse ensimmäisen askeleen. Mitä vaadit muilta, vaadi myös itseltäsi.

Itseltäni vaadin ennakkoluulottomuutta ja avointa mieltä. Ajatusten avaruus luo mahdollisuuden synnyttää luottamusta. Luottamuksen kautta toivon saavuttavani luottamuksen piirin, jossa voidaan avoimesti käsitellä ja sovitella erilaisia näkökulmia. Yhteistyöllä ja yhteistyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *