Luukutuksia ja kohtaamisia

Eilen su 9.1. vaalivankkurit suuntasivat kohti Jyväskylää. Miehen kanssa jaoimme kirpsakassa pakkassäässä hiki päässä esitteitä ja lisäksi kävin parin tunnin ajan värjöttelemässä kävelykadulla, pakkaskeli höystettynä tuulella oli melko rapsakka yhdistelmä.

Keskustelussa nousi esiin hallinnon kehittäminen hyvinvointialueella. Jos teille sanotaan, että tässä se hallinto kevenee, niin siitä ei kyllä ole mitään merkkejä.

Poliittisten mandaattien määrä ei vähene: sairaanhoitopiiri ja kuntayhtymien poliittiset paikat vain siirtyvät hyvinvointialueen valtuustoon (suurempana lukumääräisesti), lisäksi syntyy uusi kerros: lautakunnat. Ja koska lautakunnista todennäköisesti tulee melkoisen suuria, koska alueellinen edustus pitää yrittää edes teoriassa mahdollistaa, on turha odottaa ihmeiä poliittisten paikkojen vähentämiseksi.

Ylen vaalitentissä Päivä Räsänen esitti, että pitäisi jokaisessa lautakunnassa olla kuntapaikka. Kiva ajatus, mutta nykyisellä systeemillä aivan absurdi. Joka kunnasta ei tulla valitsemaan niin montaa valtuutettua, eikä joka kunnasta löydy edes niin montaa ehdokasta vaaleihin. Lisäksi poliittisissa puolueissa valtaa jaetaan saatujen äänien mukaan puolueen sisällä Ja neljäs: minkälaisia mammuttilautakuntia ollaan oikein rakentamassa?

Mihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota?

  • Valitse puolue, joka ei halua kasvattaa edes poliittista hallintoa, vaikka se tarkoittaa vähemmän valtaa puolueille
  • Hyvinvointialueella on mahdollista asettaa tavoitteita erikoissairaanhoidon ja perusteerveydenhuollon hoitopolkujen rajojen murtamiseen, mikäli siihen löytyy riittävä poliittinen tahto, joka ohjaa valmistelua… mutta ennen kaikkea siihen tarvitaan motivoitunut ja uudistusmielinen ammattijohto, joka haluaa uudistaa hoitopolun ja hallinnon. Tällöin meidän on otettava potilas aivan oikeasti keskiöön ja pohdittava, miten hoito etenee moniammatillisesti.
  • Prosessien uudistaminen vaatii paitsi osaavaa ja motivoinutta henkilöstöä, myös uudenlaista strategista ohjaamista ja mittarointia. Vain silloin meillä on mahdollisuus luoda aidosti älykäs ja tehokas hallinto.

P.S. Tässä vielä kuva nykyisistä ylikunnallisista luottamuspaikoista ja toiveikas arvio tulevan HVA:n luottamuspaikoista. Pidän epätodennäköisenä, että lautakuntapaikkoja on vähemmän kuin valtuutettuja. Valitettavasti.

Luottamusmiespaikat Keski-Suomessa – ylikunnalliset sote-organisaatiot


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *